Thursday, 10 November 2011

CEMBURU


Assalamualaikum kalian :)

Sihatkah anda? Ye walaupun tak ramai yg baca blog aku neh, tapi aku tetap bayangkan ada orang yang baca. lalalala

Rasanya dah lama gila tak update blog ni!Hampir bersawang gakla!fuhhh~ (bajet tiup habuk)
Aku tak tau nak update pasai apa..dah takde idea kot. Walhal, banyak je benda buruk and baik lately tapi tak sempat kongsi sebab agak sibuk dengan pelbagai aktiviti.

Besok dah kena gi team building kat Bukit Gambang, Pahang. Alaa...kat taman tema air tuh. By next week dah ada final lak. Waaa....satu haprak pon aku tak baca lagi. Bajet hebat je aku ni. Adoi!Okeh aku terfikir nak cerita satu perasaan yang sangat sangat sangatlah aku tak suka, iaitu CEMBURU.

Aku dari dulu lagi memang kaki cemburu. Kalau aku rasa cemburu terhadap sesuatu perkara, kadang-kadang kat luar muka poyo je, bajet cool la konon. Padahal dalam hati macam-macam cakap, sumpah-seranah pon hado gak. hehehe Perempuan memang tak lari dari sifat cemburu, kan?? Don't deny it~

Cemburu tu banyak jenis. Kadang-kadang cemburukan kaum sejenis, which is cemburu pompuan dengan pompuan. Cemburu dengan lelaki tu, mesti pasal percintaanla kan? Ni aku cakap bagi pihak wanita laaa.. Bagi pihak lelaki tu aku tak tau. Aku rasa lelaki lebih kepada selamba atau cool. (padahal same je maksudnya)

Aku mengaku kadang-kadang aku cemburu terhadap kelebihan orang lain. Rasa ada je tak puas hati. Tapi lama kelamaan, ada benda yang buatkan aku sedar betapa bertuahnya hidup aku dan aku perlu bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang ni.

Cemburu yang paling ketara adalah dalam hubungan percintaan. Sebelum ni, aku tak rasa cemburu pun, sebab aku tau orang lain tak pandang dia, sebab dia hensem kat mata aku je.hehehe Tapi bila anasir-anasir luar dok gatai, barulah aku sedar bahawa persepsi aku tu semestinya salah!

Masa tu laaa aku rasa cemburu gila nak mampos. Padahal takde benda pon. Tapi hati aku
ni, dah macam gunung berapi dah, tp cam aku cakap tadi,bajet senyum jee...Mulai dari situlah,aku asyik dok pk bukan-bukan, pastu hati pon tak tenteram. Lama-lama rasa tak puas hati, aku tanya sendiri FH aku sapekah anasir itu? Dia pon dengan cool menjawab "tu member masa poli".

Masa tuh aku tengah jogging dengan dia. Sambil lari-lari anak tu,aku dok interviewla dia. Aku suka selesaikan masalah dengan cara camni. Aku dapat tau kebenaran dari mulut dia and i know he's not lie. Balik dari jogging tu aku dah rasa lega sikit dah. Pastu kawan aku dok nasihat aku. Dia kata jangan terlalu sangat ikut emosi atau perasaan cemburu tu. Benda tu boleh membawa kepada pergaduhan, ketidakpercayaan dan merimaskan!

Menusuk kalbu kot pe yang dia tegur tu. Lepas tu, aku mula berfikir, betul jugak ape yang kawan aku dok nasihat tadi. Buat apa nk fikir bukan-bukan sangat, sedangkan tak ada apa yang berlaku. Aku je dok gegeh lebih. Ish-ish Mulai dari sekarang, kalau boleh, KALAU BOLEH laaa...aku nak jauhkn rasa cemburu atau syak wasangka aku. Benda yg tak baik, tak payahla kita amalkan.

Apa yang buat aku terharu, FH tawarkan air dengan bacaan ayat kursi dan surah2 lain yang dibacanya sendiri. Aku seringkali sakit dada lately dan lepas je aku mengadu, cepat-cepat dia tawarkan air mineral tu dan dia suruh aku minum. Sebelum minum, kena selawat dulu. Itu pesanan dari FH.Alhamdulillah....aku bersyukur kerana Allah menghadirkan dia dalam hidup aku. Walaupun nampak kecil pemberian tu tak seperti sejambak bunga atau hadiah-hadiah yang lain tapi aku rasa ia sangat bermakna.Syukur ke hadrat ilahi sekali lagi.

Sunday, 18 September 2011

Get Well Soon MB!


Get well soon MB!


Get well soon MB?? What happened to MB?? MB skang sedang terlantar di hospital Serdang kerana menghadapi sindrom errrr nama sindrom tu agak berbelit. Doktor kata penyakit tu dalam 1000 hanya seorang atau dua orang je yg akan mengalami penyakit tu dalam setahun.


Penyakit tu akan menjejaskan penglihatan MB di mana MB lihat satu objek tu akan menjadi dua objek. Nak terangkan secara terperinci agak sukar coz i'm not a doctor. Apa pun, aku harap sangat MB sembuh secepat mungkin!


Berita ni secara tiba-tiba je, aku dapat tau pon lepas die post kt fb die. Petang tadi aku baru je melawat dia bersama kak iparku, kak Efa dan bf Efa. Sangat sedih oke. Walaupun die nampak sihat which he can talk, he can move, in other words he act as a normal person. Tapi aku dgn Kak Efa rasa sedih gila kot.


Member mana yang tak sedih tengok kawan dia sakit kan?? Harap-harap semuanya oke. Tak nak tengok dia sakit macam tu. Rasa tak best! Now i'm alone at Lalaland without MB!wuwuwu If there is no MB, Lalaland will not exist anymore. I won't let anyone take ur place as my MB.


P/s for MB:I hope u will get better soon. Lalaland still need you. Dah sihat nanti kita leh hooray-hooray bersama Efa cam dulu-dulu!hehe Ape-ape pon, kasi sembuh dulu okeh? We will pray for ur health MB. Be tough and everything will be fine. Amin

Ketika melawat MB di hospital serdang

Sunday, 4 September 2011

Raya & Date bersama FH

SELAMAT HARI RAYA SEMUA~


Masih belum terlambat tuk aku ucapkan selamat hari raya, kan2?? Entry pasal raya aku tak buat pon, tapi aku nak buat entry pasal Raya dan Date bersama FH aku. Sekali harungla semuanya.


2/9/2011


Aku nak cerita pasal dah dua kali aku raya rumah family FH aku okeh. Aku baru pedajal die jmp family aku sekali, tapi die kenakan aku aku balik twice lak tu.huhuhu


First time raya, dala aku pakai blouse ngn jeans je. Pastu FH ajak aku g beraya rmh kwn dia. Adoiyai. Plan aku sebenarnya nak g bayar streamyx, cuci mimo, pam tayar dan semua perkara yang berkaitan dengan mimo.


Lepas dia dah pamkan tayar mimo dan selesai mimo dicuci, tetiba dia ajak aku g rumah kawan dia beraya. Dala aku pakai pon ala kadar je. Hadoi- hadoi...tu oke lagi, time nak balik, kena jumpa nenek, makcik-makcik, adik-adik dan mak dia. Hadoi kuasa dualaaa.... Harap-harap dorang tak reject aku lagi.huhu



Ni baju yang ak pakai masa raya tuh.


Oleh kerana dia pon pakai biasa-biasa je, so aku tak rasa awkward sangatlaa. Tapi perasaan awkward tu datang bila aku beraya kat rumah family dia. Tu pon sebab tak dirancang.huhu Okeh, cerita bab ni da habis.


4/9/2011


Tak lama lagi FH da nak masuk study balik, so aku pon ambil peluang untuk bersiar-siar dengan dia *padahal nak dating*. Aku ngn FH dah tak tau nak gi mana dah, semua Mall kiteorg dah serbu. Mesti ade yang pk *dating kat mall je*. Meh aku jawab, aku dating kat Mall JE sebab aku kena sampai kat rumah before maghrib, kalau tak, parents aku bising.


Bukan apa, mereka dah bagi kelonggaran tuk aku berdating, so aku kenala beragak. Nanti kang, tros parents aku reject. Alhamdulillah.... FH pun faham situasi aku macam mana, dia tak pernah nak desak aku keluar sampai malam ke, ape ke. Sebab tu family and BIG family pekenan kt FH.heee :D


Back to my topic pasal kt mall tuh, aku g Jusco Klang yang paling besar. Yup. Memang besar. Masuk-masuk je dah nampak tanda SALE. Demmm...cepat-cepat aku buat-buat tak nampak, sebab tengah keringkan.hehehe Then kiteorang tengok wayang cerita 'Hantu Bonceng'. Bagi aku 'bolehlaaaa'.


Pada mula ingat nak tengok cerita Final Destination 5, tapi sebab aku da gedik sangat nak tengok Hantu Bonceng tuh, FH pon ikutkanla kehendak aku. Habis je cerita Hantu Bonceng, kiteorg lari ke tiket kaunter nak tengok cerita Final Destination 5 lak, tapi tiket waktu terdekat dah habis, yang ada kol 5. So memang tak sempatla kan.


Lepas tu, kiteorg pergila makan. Makan adalah aktiviti wajib yek kalau aku dating. Masa tengah makan tu, aku terpk tuk karaoke sebab aku nampak cm de karaoke box berdekatan dgn wayang. Habis je makan, terus lari ke Karaoke Box. Bila aku tanya kt kaunter, amoi tu ckp 'lepas pukul 5 baru free'. AHHH...tak payahlah. Aku tengok pon banyak lagu cina je.


Tiba-tiba aku ternampak lak donut Big Apple! Pe lagi, aku ckp kt FH yg aku nak donut tu then kite lepak kat mana-mana taman. Kalau tak, aku gila dok lama-lama dalam Mall tuh. Nak tau sebab apa?? Sebab SALE laaa...


Then dia pon bawakla aku ke Taman Tasik Shah Alam. Lepas tu lepak-lepak sambil makan donut ngn air kotak. Sweetkan?? Sweetlaaa sangat. muahahahaha Aku jarang gila buat aktiviti camtu. Tapi bila buat semalam, cam bestla pulak. Sebabnya aku dapat spend masa aku lebih lama dengan FH. Then aku captured gambar time aku lepak dengan dia.


Inilah kerja aku dalam kereta. Dia drive, aku cam wore :)


Pemandangan dari Tasik Shah Alam


Minuman petang kami, sorang tiga. Tak main share-share. Nanti aku tak cukup.hahaha


Bajet muka serius :p


Aku sentiasa bergaya,lagi-lagi tang amik gambar :)


Dia jadi mangsa tuk mengambil pic aku. harharhar


Si tinggi lampai yg cover hensem


Si katek yang ceria


Ala-ala Kim Kardashian dgn Kris Humphries.hahaha

Bila tengok je semua gambar ni balik, rasa rindu ada, rasa kelakar ada dan macam-macam rasalah.hehehe Raya kali ni memang best!

Oke. Babai!

Saturday, 27 August 2011

Bermaaf-maafan

Assalamualaikum~

Tak lama lagi nk raya kan??kan?? Rasa tak sabar okeh! Perasaan aku sekarang ni tengah bercampur-baur. Geram ade, sakit hati ade, guilty ade dan macam-macamlah.

Semalam aku hantar satu kata-kata maafan kepada ex-bff aku. Kalau sapa yang tau tu, senangla nak faham tapi kalau siapa tak tahu tu, takyah teka sangatlah.

Aku pon taipla ayat minta kemaafan aku. Then, tadi aku on YM, dia tulis kt status YM dia, dia takkan maafkan aku until her last breath.

Lantas, aku balas kt YM dia, aku cakapla 'kalau kau tak nak maafkan aku, takpe, apa yang penting, aku da lakukan kewajipan aku sebagai umat islam untuk meminta maaf '

Dia balas 'sorry...aku takkan maafkan ko' Perhhhh, menusuk kalbu kot. Tapi aku relax lagi, aku balas ' sedangkan Nabi pun ampukan umat '. Dia lak balas ' i'm not Nabi'

Aku ape lagi....bercerita la pasal firman Allah yang memafkan manusia tu. Terus dia diam. Lepas tu, aku call FH aku, aku cerita kat dia pasal kes tu, aku tanya pe status aku sekarang?? adakah aku masih lg salah?? FH aku cakap, ' Tak, sebab kita dah minta maaf tapi jika orang tu tidak memaafkan si pemaaf, itu adalah antara dia dengan Allah'

Apa yang membuatkan aku berfikir, kenapa dia hanya pandang pada kesalahan orang lain, tidak pada dirinya??hurm.... kalau ikutkan keegoaan aku atau nak mengungkit, banyak lagi kesalahan dia terhadap aku tapi aku buang ego aku sebab aku sedar 'nobody's perfect'. Aku juga sedar aku adalah hanya makhluk Allah yang tidak sempurna dan menjadi tanggungjawab aku untuk meminta maaf.

Okeh, aku rasa lega sedikit sebab aku da jalankan tanggungjawab aku sebagai umat islam. Then aku google pasal firman Allah dan aku lebih yakin apabila baca firman-firman tersebut.
Alhamdulillah. Ini antara petikan yang aku copy paste dari blog seseorang. Mari kita renung-renungkan.

Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut.”
(HR. Tirmizi)

“Orang yang tidak suka menghormati orang lain, adalah orang yang tidak terhormat. Orang yang dihinakan itu belum tentu dia akan hina atau tidak, tetapi perbuatan menghinakan orang itu sudah menjadi bukti atas kehinaan diri kita sendiri.”
(Hamka)

“Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam Allah menutup keaibannya di dunia dan di akhirat”.
(HR. Muslim, Ahmad dan Abu Daud)

“Bukanlah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam, suka melaknat, suka mengeluarkan kata buruk dan kesat”.
(HR. Bukhari dan Ahmad)

Firman Allah SWT:
“Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang lain. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.”
(Surah Ali-Imran:134)

Kemaafan adalah dendam terindah buat saudaramu yang melakukan kesilapan. Tidak ada manusia yang sempurna dan maksum sehingga tiada satu kesalahan pun yang dilakukannya terhadap saudaranya melainkan ‘Nabi Muhammad SAW.

Tiada manusia yang sempurna melainkan saling menasihati antara satu sama lain bagi memperbetulkan kesilapan dan memperbaiki diri menjadi insan yang lebih baik.

“Tidaklah dapat kita mengenal orang melainkan pada tiga keadaan, iaitu tidak dapat diketahui orang pemaaf melainkan ketika dia marah, tidak dapat diketahui orang yang berani kecuali ketika dia berjuang dan tidak dapat dikenal seorang sahabat melainkan ketika kita dalam kesusahan.”
(Luqman Al-Hakim)

Mulailah kemaafan itu dari diri kita sendiri dengan memafkan kesalahan yang pernah dilakukan oleh saudara kita.

Firman Allah SWT:
“Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?”
(Surah an-Nur : 21)

“Maafkanlah semua orang sebelum anda tidur setiap malam bagi mencuci hati dan mencerdaskan minda”
-pesanan dr Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah
http://feryco.com/indahnya-kemaafan

Friday, 19 August 2011

I'm Sooooo Happy Tonight! :D



Asssalamualaikum...and hye u olls...hehehe
U guys must be wondering, pehal minah ni suka sangat malam-malam buta camni???

Da sah2 entry aku pasal aku happy.... but i will tell you why i'm sooooosooooo happy!heee :D
Dahlah pika, takyah suka sangat, meluat lak aku tengok. Tapi ade aku kesah??muahahaha

Malam tadi bersamaan 19 ogos 2011, kawan-kawan kat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ajak aku berbuka di Perantauan Hills, Bangi. All of them brought their family members except 2 of my friends didn't bring any couple. Aku??? mestilah aku angkut Rais oh Rais sekali...heee :D

Majlis berbuka puasa tu berjalan dengan lancar (skema nyer lahai ayat). Cuma aku ngn FH aku terlambat sedikit sebab FH aku belikan parents die KFC tuk berbuka. So sampai2 je kt Perantauan Hills tu, tros makan. Tapi sebelum tu, da sempat teguk air dalam kereta da. Makan kat Perantauan Hills tu sedapla jugak, ikan sweet sour, telur bungkus, sotong goreng dan macam-macamlah.

Tapi aku tak nak cter psl makanla, sebab klu bab makan bagi aku semua sedap.huhuhu Ni aku nk cerita psl kawan-kawanku di KKM. Dorang memang sempoi habis. Suka gelak-gelak and yeah i miss them sooosooo much! Walaupun aku sempat kerja kt KKM tu just for 3 month tapi aku da rapat dengan diorang mcm da kenal 3 tahun.hehehe Ni aku share sket gambar dorang.


Masing-masing kelaparan :)


Yeah...tgk kebulatan muka aku da cm bola sepak daa


Kak Wati and her husband *sorry..a bit blurry*


Kak err...*lupa nk tny nama*, Kak ika dan Ika....heee


Umi dan Cik Lin


Sambungan dari cerita atas. Da siap makan dan sembahyang maghrib. Lepak2 dan borak-borakla kejap. Masa tu aku amik kesempatan amik pic ngn FH. Ini hasilnya.


1st captured - mata sepet,bajet mata cina =_=


2nd captured - dia pandang tempat lain lak....mata aku lak yang tebesar lebih haih


Last captured - haaa...yang ni semenggah la sket dari atas2 ni...huhu

Okeh, sambung balik. Lepas sesi gambar-bergambar tu, aku ngn FH pon gerak sebab kteorg takleh nak lepak lama sangat sebab nk pergi pasar malam beli ayam uncle bob. Makcik aku da teringin sangat, tapi tak kesampaian sebab time kiteorg sampai kt pasar malam tu, orang da kemas-kemas dan bapak segala uncle bob pon da takde.

Nak jadikan cerita, aku soh FH aku hantar aku kt rumah nenek aku. Setiap hari big family aku akan berbuka kat rumah nenek aku, masing-masing bawak laukla. So ramaila sedara-mara aku kt dalam rumah tu. FH aku pon turunla salam ayah aku, dan tiba-tiba semua mata tertumpu kt FH aku. Kaget die...berpeluh-peluh aku tengok.huhuhu

Makcik2 aku da usik2 dia da...dia sempat salam cousins and pakcik2 akulaaa... Tiba-tiba, ayah aku ajak dia gi minum kat maple. Maksudnya satu keluarga aku laaa....bkn big family ea. Ni family aku je. Dia pn sempoi ikut je. Masa kat maple tu la parents aku ajukan beberapa soalan bonus. Muahahaha Nasik baik dia dapat jawab dengan ramahnya.

Okayla jugak aku tengok cara dia borak-borak dengan family aku. Abang aku diam je, terkesima seketika, aku pon tak tau nape. Kalau tak,dialah hero.....nak tnjuk samseng kt dpn FH aku lah,tapi tu semua cakap belakang. Bila da duduk sebelah2,haaaaa....amik kaw....satu patah perkataan pon tak kuar...hahaha

Lepas tu dia pon gerak balik. Otw, nak pulang tu, parents aku da macam bagi green light laaa...hehehe Aku pon senyum cm kerang busuk je... :D

Apa yang aku nak tekankan kat sini, aku rasa seronok sangat sebab dapat jumpa member-member kat KKM dulu. Lepasla rindu dorang kat aku. Eh2, lepasla rindu aku kat dorang. Hehehe

Dan tentang FH

Aku tak nak mengharap terlalu tinggi, takut tatkala sesuatu benda tak menjadi, aku takut aku akan merana. Bagi aku jika kami berusaha untuk kekalkan hubungan ini dan dia adalah jodohku, maka semuanya akan dipermudahkan. Harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. Amin...

Wednesday, 17 August 2011

Sale...Please Stay Away from Me~


Sale...sale....sale.... (hypnotizing) 0_0

Ouh, wake up! wake up!

Why i became like this??? it because of Sale...sale... and sale....

I want share something about sale...sale... and sale... 0_0

I went to Jusco Equine last night and guess what i found of???

SALE...SALE...SALE...

Once i entered the entrance, i saw lots of bags!! OMJAYY... and all is branded type. I can't blink my eyes for second. I was just think 'could i grab all those' yehaaaaaaaaaa!!! but.... just in my mind.

I ran to one of bag and check out the price. OMJAYY again..... it's quiet cheap because they gve discount! I almost faint.

U might think i'll buy one of the bag right?? but Nooooo... I din't buy any bag because i'm saving! Pika saving??? Macam tak percaya je...hahahaha

The truth is i'm not saving, but i'm waiting for my bonus..ngeh2 What's on my mind now, i'll take one bag, pair of heels and few dresses and jeans! I guess it's enough and still stick to my budget. Hurm...

ARE YOU OUT OF YOUR MIND??? You want buy all those things and u said stick to your budget?? The shopping mall is not in your Lalaland k Pika (mind whisper) and suddenly i was realized 'ting!yup,thanks mind!i can't have all those things. I need to cut my budget more! :(

What i'll buy is, i just need buy what i need to buy or something important. But....those heels and handbag important what.... NO!!! say no to heels or whatever it is! You have to skip one or two of it. If you need the dress, don't take the handbag. I wish i could have it all but....i have to save for my own sake.

The budget for my Mimo's service, roadtax by next year and much more. I'm sorry sale....i love you so much but please stay away from me...I'm addicted on you but i need some sacrifice.

Bye bye sale....sob2 :(


Bye bye sale...

Bye bye heels and bags

Sunday, 14 August 2011

Siang Tidur.....Malam Jadi Pak Guard....

Tido siang??pak guard?apa kejadah semua ni??Tiba2 teringat lak kat Abg Kejadah, Edisi Siasat dlu.hehehe



Tapi nape dengan pak guard??Aku dah tukar keje ke??



Taklaaa....aku bukanlah tukar profesion aku ke pak guard tapi pak guard tu perumpaan je.



Entry ni aku buat disebabkan aku tak boleh tidur malam. Kenapa?? sebab aku dah bantai tdo siang. Haaa...amek kaw pika....



Now, 2.30 am, still staring on my lappy. Online facebook dan chat skype, tu pon kejap2 jek. Tengah berangan punya berangan, tiba2 terfikir, 'eh baik aku blogging' at least i got something to type, to create, last2 mesti mengantok punya.


Aku guna perumpaan pak guard ni pasal pak guard kan selalunya berjaga malam (yg mane shift malam), then siang die tdo. Haaa aku lebih kurang camtula, mentang2 kelas cancel petang tadi, zupppp balik rumah cepat2, tuka pakaian, tros tdo sampailah nk buka. Baguskannnnnnnn...ish...ish...ish...



Nak tau nape aku tido sampai cmtu sekali??sebab nk balas dendam tdo lewat buat assignment. Sekarang ni??aku lak xleh tdo disebabkan niat nk balas dendam tadi. Amek kawww sekali lagi. Tapi klu weekend, xde klas pon, pantang kalau tghari tu free, mesti aku tdo punya.



Aku memang kuat tdo okeh! Dari baby lagi, mak aku kate aku kuat tdo, kalau aku poo poo pon, aku tido je...sampai doktor soh mak aku kejutkan aku tuk bagi susu. Aku bkn jenis yang kuat melalak. Tapi dah besar,haaa...amek...melalak tak henti2...hehehe


Okie dokie then, mau offline dan cari mood tuk tdo!nite~


Friday, 12 August 2011

Perangai Buruk Datang Kembali

Last minute. Itu adalah perkara buruk yang selalu aku lakukan. Sebelum tu, dia ade adik dia iaitu lengah-lengahkan. Dua benda ni memang berkait rapatlah, macam adik beradik. Tapi aku tak salahkan dua benda ni. Apa yang aku nk salahkan adalah AKU!

Sekarang ni, aku da mula kelas, da mula membuat assignment, dan dah mula dah kuiz. Baru je jumpa pertemuan pertama, pertemuan kedua dah ada kuiz da. FYI, kuiz tu esok ye anak-anak.... tapi sepatah haram pon aku tak baca! Dok sibuk buat assignment.

Haaa...tu pon satu lagi, buat assignment last minute. Mak aku selalu cakap, aku ni suka sangat buat last minute dan ternyata apa yang mak aku cakap tu benar-benar belaka, tiada reka-cipta hak terpelihara. Bila semuanya buat last minit, maka tau-tau jela camne jadinya. Hasil pon ala-ala last minute.

Come on Pika....do change!sampai bila kau nk jadi camni?? (bajet monolog dalaman) Kau kene ingat Pika, kau buat PJJ, bukan fulltime. Beringat sikit yek....

Okay2...aku ingat ape yg aku monolog tadi. Harap-harap aku dapat berubahla. Jangan berubah kejap je yek cik Pika (monolog lagi).

Okay, aku mau sambung study... Harap-harap kuiz esok senangla.... Amin...

Wish me all the best yaww!

Wednesday, 10 August 2011

Perbandingan??



Assalamualaikum....


Entry kali ni aku nak bincangkan pasal perbandingan atau 'comparison'.


Bak kata orang hidup ni adil, yang mana dapat sesuatu kelebihan tu, tapi mesti dia akan kekurangan sesuatu. Manakala yang kekurangan lak, akan dapat kelebihan. Erk??bukan sama je ke?? Okay, apa-apa jela.


Bagaimana timbulnya perasaan 'perbandingan' ni??


Jawapannya...da name pon manusia, di mana tak pernah rasa puas dan sentiasa nak lebih, lebih dan lebih! Antara salah satu manusia tu aku laaa... Malas nak tuju atau buat contoh kat orang lain.


Kadang-kala bila aku tengok kehidupan seseorang tu like 'perfect life'. Contohnya dia cantik, kurus, bf handsome, kehidupan seharian dia best dan etc. Mesti terdetik dalam hati 'wahh...i wish i could be like her' but 'you wish...' It will never happen in your life. Bak kata orang 'jauh panggang dari api'.


AKAN TETAPI


Bila aku fikir balik, is she really happy with her life??atau aku fikir, mungkin luaran nampak semuanya sempurna tapi disebaliknya??kita tak tahukan?? Malah ia membuatkan aku berfikir, adakah aku tak bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang ni??


Walaupun aku hanya mempunyai 2 adik beradik dan aku adalah bongsu, aku tetap rasa hidup aku bahagia dan ceria. Dapat lak kakak ipar yang baik. Apa yang penting adalah keluargaku. Yeah,they sooooo control me but i can't blame them for all those actions. Mereka sentiasa nakkan yang terbaik untuk anak mereka. Precise, i'm the only girl in my family.


Bab bf lak??yup, FH aku bukanlah jenis yg romantik, he's more to sempoi. Kadang-kadang rasa geram gak, tapi bila fikir balik, as long he's not cheating around atau ambil kesempatan terhadap aku, tu da memadai.


Biarlah dia dengan kesempoian dia, tapi aku harap ciri-ciri kesetiaaan, sikap tanggungjawab dia dan pegangan agama dia tu remain sampai bila-bila. Insyaallah.... Bab-bab jodoh, Allah tentukan. Kita rancang, berusaha dan selebihnya kita serah kepadaNya.


Okay, back to my MAIN topic. Bila aku terus membandingkan diri aku dengan orang lain, aku akan sentiasa rasa tak puas hati. Tapi pada suatu hari, ada seseorang cakap kat aku, 'i jeles tgk life you, you have everything' and i was just like WHATTT??? Are you kidding me??Lol!


Dalam sedar tak sedar, ada jugak orang yang menilai aku. Dimana dia rasa aku sangat bertuah, walhal aku rasa orang lain jauh lebih bertuah dari aku. Akhirnya, aku tersedar!bahawa aku patut bersyukur dengan kehidupan aku sekarang. Not more and not less. Everything was just fit to me. Alhamdulillah....


Kesimpulan yang leh aku pelajari adalah, when you compare yourself to others, it just like you insult yourself atau erti keta lain kita perlu bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang. Kita perlu fikir, apa yang kita miliki, tak mungkin orang lain memilikinya juga. Begitu juga jika orang lain memiliki, tidak semestinya kita memilikinya juga. Allah dah aturkan perjalanan hidup kita dari azali lagi dan Allah sentiasa nakkan yang terbaik untuk umatnya.




Monday, 8 August 2011

Rezeki di Bulan Ramadhan


Alhamdulillah....tup tap tup tap, da masuk 8 hari da kite puase. Tapi aku sempat buat berapa hari je atas sebab yang tak dapat dielakkan. Hehehe Okay, it's been a month, aku tak update blog aku ni, tapi masih lom ketinggalan lagi. Masih dalam bulan Ogos lagi.

Pertama sekali, aku nak luahkan rasa yang bahagia yang tidak terhingga!iaitu....jeng...jeng...jeng...

Aku akan dapat bonus!yepeee!!! Okay, bukan aku seorang je, malah semua staf di sektor awam akan mendapat bonus.

Berapa banyak bonus akan dapat?? Aku dengar berita tadi, setengah bulan gaji, which is dia bagi gaji pokok and minima rm500. Kalau die bayar gaji pokok pon dah kira bersyukur sangat bagi aku. Lepas bayar road tax Mimo aku.heeee

Pada mula pening gak aku nak fikir pasal kumpul duit ni, yela, sebab aku da start belajar, so semua budget kena cut, termasuk budget shopping. Allah tu maha kaya, dia tahu hambaNya dalam kesusahan, maka Dia tolong hambaNya ini. Alhamdulillah...

Tapi aku kena beringat jugak, aku still kena saving. Just in case anything happen. Kita tak bolehla harapkan satu benda je gak??

Okay, malas nak taip panjang-panjang (walhal da panjang da pon). I'll share about my class studies by next....time?month?tak tahu lagi bila...hehehe

Sayonara~

Sunday, 3 July 2011

♥Love is Meaningless♥


LOVE IS MEANINGLESS

Love could not be trusted
Love is a feeling hard to understand
and why Love is meaningless??
Because when you are in love
Love is everything
Love is blind
Love is such a wonderful feelings
BUT When you hurt by your lover There is another meaning of love
Love is sucks
Love is wasted
Love is terrible
There is no true meaning of Love
Its always changed

♥Princess Lalaland

I created this poem last 3 years ago and no matter in love you are, just be consistent and avoids from this word ---> 'TOO MUCH' because it will eat your soul if anything happen in future.

Friday, 1 July 2011

Julai Oh Julai


Weee~ cepat gilak masa berlalu! Sedar-sedar je da bulan Julai. Lepas bulan Julai, dah start puase.Lepas habis puase, RAYA!!! (Puasa pon blom, da sibuk nak cakap pasai Raya)

Julai...Julai...Julai... Apa yang ada pada Julai??? Nak tau apa ada pada bulan Julai??

Okeh...here is my schedule for this month:-
  1. Aku akan mula daftar belajar dan start belajar pada bulan ni.
  2. Nak dating!!!(wajib ada dalam list,at least sebulan sekali)
  3. Kursus Team Building
  4. Santai bersama keluarga (sangat2 wajib)

Ni jelaaa aku punya aktiviti tuk bulan ni. Tapi aku kena aturkan jadual aku jugak sebab aku da nak mula menyambung pengajian. Dalam 4 minggu tu je, aku hanya boleh dating sebulan sekali je, dimana date for a whole day tapi balik mesti sebelum maghrib!itu adalah wajib!kalau tak parents aku bising.

Nak buat camne, aku ank bongsu and the only one daughter in my family.

Aktivi bersama family pulak, mestilah aku lebihkan dari dating...macam dalam 4 minggu tu, kite tengok dari segi hari minggu:-

  • 2 minggu (hari minggu) = Santai bersama family
  • 1 minggu (hari minggu) = Dating
  • 1 minggu (hari minggu) = G kelas

Okey tak susunan jadual hidup aku??hahaha

Tapi tak semestinya aku ikut jadual ni bulat-bulat, lonjong-lonjong, kadang-kadang ada masa tu, aku dating 2 kali dalam sebulan tu. Ikut dan laaa...seb bek FH aku memahami...hehehe




Thursday, 30 June 2011

Pengarah PSIS Meninggal Dunia


Gambar kenangan bersama allahyarham En. Dzulkifli Bin Ismail
(Bekas Pengarah PSIS)


Innalillahiwainnailaihirojiun..... Marilah bersama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah...


Aku dapat tahu berita ni, baru je petang ni. Itu pon sebab aku terbaca wall post member aku kat FB. Aku juga mengetahui berita ini setelah menjenguk FB Setiausaha Psis. Ini antara description yang aku copy paste dari wall FB Setiausaha Psis:


Assalamualaikum Dan Selamat Pagi... Dukacita Dimaklumkan Bahawa Pengarah Politeknik Sultan Idris Shah, En Dzulkifli Bin Ismail Telah Menghembuskan Nafas Terakhir Beliau Di Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam, Selangor Kira-kira Jam 11.10pagi tadi... Sama-samalah kita Sedekahkan Al-Fatihah Keatas Roh Beliau Semoga Beliau Ditempatkan Dikalangan Orang-orang Yang Beriman...


Arwah meninggal dunia pada 29/6/2011, which is by yesterday. Punca pemergian arwah, itu tidak diketahui. Tapi ada juga yang mengatakan punca kematian adalah sakit jantung, wallahualam bissawab....


Apa yang membuatkan aku terkesima seketika apabila megenangkan zaman poli aku dibawah
seliaan arwah. Dia merupakan seorang yang agak tegas dan berdisiplin. Masih terngiang-ngiang di ingatan aku dimana aku sempat bergambar dan berborak bersama arwah sebelum aku pergi menamatkan zaman belajar aku di Politeknik tu.


Aku ingat lagi arwah selalu bersiar-siar dengan kereta pajeronya. Semua tu masih segar dalam ingatanku. Diharapkan arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Amin...


Saturday, 25 June 2011

Orang Main Ipad, Aku Main Cak Lempong


Ahli-ahli caklempong yang bakal mewarnai persada dunia :D

Manusia pada masa kini semakin canggih!Ipad,Iphone,ape lagi I?bapak segala I lah. Semua peralatan canggih tu dah dijadikan sebagai alat untuk berhibur, contoh terdekat anak buah aku, 3 tahun dah pandai main Iphone, pe kejadah tu, angry bird??game yang tengah dok femes la ni... tapi AKU???

Aku main CAKLEMPONG....tradisional kan aku ni??an??an??muahahaha

Ting, tang, ting, tung, ting, BANGGGG!!!okay...BANGGGG tu bukan bunyi caklempong. Tu aku tambah jek.hahaha Ting, tang, ting, tung tu lebih kurang bunyi caklempong laaa...hehehe

Bagaimana aku boleh terjerebak dengan permainan ni??
  1. Aku nak penuhkan Borang Penilaian SKT aku
  2. Inilah masanya untuk ceburi bidang-bidang tradisional, kalau tak, sebelum ni Hareemmm
  3. Menambahkan aktiviti yang berfaedah selain daripada aktiviti swimming
  4. Geng-geng opis aku ramai yang join
  5. Sebab MACAM BEST dan MEMANG BEST pon!!
Pada permulaan yang pertama, aku amik part 'Gereteh'. Ni adalah part yang sangat penting kerana ia yang menghasilkan melodi. Tapi aku masih lagi lembab sebab tak dapat catch chord and almost give-up. Tapi mak aku suruh teruskan jugak. Aku pon keep on laaa.

Sekarang, dah di peringkat pertengahan, aku amik part 'Tingkah' lak. Part ni agak senang berbanding 'Gereteh', sebab dia hanya sebagai tambahan bunyi atau pemahaman aku dikenali sebagai base. 'Sawa' pon senang jugak, dia adik beradik dengan 'Tingkah'. Semua ni adalah alatan dalam caklempong. Kalau aku cerita banyak-banyak pon, bukannyer kome paham dak??Aku share gambar jela.

P/s: Sesiapa yang nk kawin, agak-agak nak pakai caklempong, panggillah kami yang baru setahun jagung ni.Mesti bertambah-tambah MERIAH!!muahahahaha (gelak ada makna)


Gaya da ade, tp bile ketuk, haremmm

Masing-masing muka serius sebab nk kejar chord...huhu

Sempat lagik senyum, amik gambar punya pasal :)

Cikgu yang acah-acah garang tapi sempoi kot...hehehe

Sunday, 19 June 2011

MB of Lalaland

MB stand for what??you guys must be curious what MB stand for??

MB tu adalah 'short-form' bagi Menteri Besar. Bukanlah Menteri Besar kita tapi dia ni MB khas sikit.hehehe MB ni merupakan menteri besar atau pentadbir kepada Lalaland. Seperti yang korang tau, 'imaginary world' aku adalah Lalaland, jadi dialah MB kepada kingdom aku!hahaha (okay,it sounds crazy)

Memang bunyi cam 'minah ni cam tak betol je'. Aku masih waras lagi okeyh! Lalaland ni hanyalah untuk suka-suka, dimana aku akan karang puisi aku atau cerita-cerita dongeng seperti 'Disneyland story'. MB ni je support aku untuk dunia Lalaland aku. Kalau aku buat sesuatu cerita yang dimana adanya ahli sihir, puteri, putera, rakyat jelata, racun atau 'potion', mesti ending akan berakhir dengan 'Happily Ever After'.

Untuk pengetahuan korang juga, MB selalu tolong tamatkan cerita dengan 'ending' yang indah-indah je. Precise, he is creative person too! Dia boleh karang sesuatu cerita tu dengan baik. Sebab tu aku lantik dia sebagai MB aku.hehehe (still sounds crazy) tapi ade aku kesah??lalala

Dulu masa zaman poli dulu, adanya 'Wasteland', 'Fufuland' dan sebagainya. Kingdom2 tu lah yang nak hancurkan Lalaland kami. Tapi Kingdom mereka tidak bertahan lama kerana tiada penyokong atau erti kata lain 'dorang tak layan benda-benda ni sangat pon'. Oleh kerana adanya MB aku di Lalaland, kingdom kami masih bertahan lagi.

Aku cerita 'fairytale' story ni selalunya time lepak-lepak dulu...or time supper, hang-out minum kt luar, then aku akan ceritala 'imaginary story' bagi diorang mengantuk, atau erti kata lain macam 'bed-time story' laaa. Pada masa yang sama, dorang bahan-bahan gak aku, macam tamatkan cerita aku dengan sadis...seperti princess kena bunuhlaaa, princess jadi kataklah....macam-macamlah! Mereka buat macam tu sebab mereka tak percaya adanya 'happy ending'. They totally like monsters~(suka rosakkan Lalaland kami)

Apa-apa pun bahan-bahan yang aku terima, MB still support aku.hehehe Walaupun banyak monsters tapi kami buat dunno je...asalkan kami bahagia. Kalau korang baca dari awal sampai akhir, mesti korang fikir kiteorg ni gila agaknya???Kalau korang nak fikir macam tu suka hati lah.. Tapi mengapa aku wujudkan 'imaginary world' aku ni, ada sebabnya. Itu aku akan cerita kemudian. Apa yang aku nak tekankan kat sini, aku berterima kasih sangat kepada MB kerana masih menyokong aku dalam dunia Lalaland dan mentadbir Lalaland dengan baik.hehehe untill now,he still call me princess...awww (perasan lagi) You are AWESOME MB! Ada MB, no more Monster!

FYI, nama sebenar MB adalah Amirul Amri. :)


Inilah MB a.k.a Amirul Amri and thanks for this picture MB! =)

Saturday, 18 June 2011

I always will be your cheerleader!

G to the O to the R to the A to the I to the S!!!GO RAIS!GO RAIS!

Bapak gedik...hahaha but who cares???kalau aku tak jadi cheerleader 'Fruit Heart' aku, sape lagi nk support??i mean other than his familylaaa...hehehe Tapi takdela terlompat-lompat sambil goyang 'rambu-rambu' tuh. Moral support sudaaa...

Aku memang childish dan sebab itulah aku hyperactive sket. Tapi FH aku layan je kerenah aku. Even though aku pok pek pok pek dalam kereta sepanjang perjalanan ke destinasi yang nk dituju, tapi dia dengar je pastu boleh bahan aku pulak tu.

Bila dia dalam kesusahan atau rasa 'down', aku akan jadi cheerleader dia. Yelah, kalau dia sanggup dengar aku pok pek sepanjang dia 'couple' dengan aku, so inilah masanya untuk aku membalas jasa pula. Dari girl lain dengar or jadi supporter dia, baik aku yang jadi 'cheerleader', nampak comel sket.hehehe (prasan jap)

Bila dia rasa sedih, of course aku pon akan rasa sedih jugak. Lumrah orang bercintalah kan??Tapi aku nak semuanya konsisten, not 'too much'. Biarlah semuanya bersederhana. Itu lagi elokkan?

Tapi apa yang ingin aku nyatakan, aku akan tetap jadi penyokong dia dari belakang. Tak kira susah atau senang, Insyaallah aku harap aku dapat berikan yang terbaik sebagai pasangan dia hingga kami menjadi pasangan yang sah.

P/S:Don't ever feel alone because i'm always here for you.


Ada rupa cheerleader tak??hahaha

He loves to fool around!

Friday, 17 June 2011

Confident or Hopeless


Life is so beautiful for us to enjoy
How easy the life was but the tough might be had
Your confident is cure for any weakness
Give-up will eating yourself like suicide
Difficult and tough just like twins to ruin your life
Strength and confident is most powerful magic to win for survive
Options always in our hand
Mind will decide keep on or end it
Once you choose give-up, you will end up your story
When you choose confident, your story will carry on
Why we should choose 'the end' with nothing
Confident will bring you to the end with something
Rewards will waiting for you
Unless you choose not going through

Princess Lalaland


Tuesday, 14 June 2011

When Pervert Has Cellphone


Nowadays, everybody has cellphone but when it comes to 'Batak Peoples' which they still learning how to use cellphone, the problem will exist.

Cellphone is one of requirement in our life, so i'm not surprise if kiddos have it too. They still a kid right? Once when they got the cellphone, they will act like 'omjaayyy...i got a phone! so i want call him,her and bla,bla. They will switch the number and contact each other.

When they grow up and became teen,they love to prank people or flirting around which take someone's number and get prank on him/her like this 'hai, boleh kenal'?? or pretending like 'maaf,saya salah nombor...tapi boleh kenal tak?'

Okay this is normal for teens and not for adults! This tactic was famous when i was in form 3-5. i thought i would not found the same tactic when i was in Poli but daaaa...still same...but it's okay laa..because i don't take it seriously at that time and i think i'm still a teen.hahaha

BUT!now im 22 years old and the tactic still popular. OMJAYYY (like Maria Elena) come one dude!we are on 2011!Now i feel a bit anoyying with person 'ala-ala teens' ,which they love prank or flirty with this way...kemonnn laaa (like Cik Epal) Be grow-up laaa...

I wouldn't wrote this entry if there is nothing happen but IT happened to me many times. I never think i'm popular!(for those think 'aku bajet hot'). Maybe u think this is normal but not for me. Here, by 2 days ago, there was unknown number text me like 'salam' and it's around 12.30 am. So i'm not reply any.

On morning..the weirdo miscall me pulak...so i call the unknown number and suddenly i heard a man voice. So i asked him 'ye,boleh saya bantu?' Then he said 'Ouh, maaf, saya tersalah call' immediately i said 'its oke then' suddenly he said 'tapi boleh saya tahu awk ni kat mana'? I felt annoying with that question and i spoke 'u da salah number,its oke tapi tak perlu tahu i kat mana'.Then i hang-up the phone.

Maybe u think i'm rude right??but i know this type sooooooo WELL. After a minute, he text me like this 'ala,nk tau je kat mana' and i'm not reply it. He's not give-up then he made miscall. I'm just ignore it.

Today, he miscall me again and now he text me like this 'haaiii,nak kenal boleh?' seeee!!!as i told you!then i replied 'X dan jangan ganggu' and he replied 'ala, nak kenal sikit je' shi* man!this jerk totally 'tak makan saman' and i bet he will miscall me again and again. Sigh~

I want block his number but i don't know how to setting my phone! and there was another pervet number too. Senang cerita 'anak jiran nenek'. He need to take medicine because he is crazy. I mean ting tong person and i'm not joking. I guess he saw me at Jamek's retaurant then he's looking for my number,at last he got my number.

When i found he got my number, immediately i told my mom. I'm scared if his ting tong come again and who know he will attack me but im wondering 'orang gila yg bergantung pd ubat pon pandai guna cellphone'??Lucky,he's not bothering me anymore but after a week there is new unknown number which i wrote about him on above. Do u think this 2 guys are related??Whatever it is, i really hate the person who gave my number to all this pervert!I WANT MY PRIVACY JERK!

Monday, 13 June 2011

Office Sweet Office

Usually we heard 'home sweet home' right? but for mine 'office sweet office'. LOL!

Rumah aku still home sweet home tapi entry kali ni, mau cerita pasal office aku. Aku bekerja di Bahagian Akademik & HEP (Fakulti Sains dan Teknologi Makanan) sebagai Setiausaha kepada seorang Profesor.

I have my own room. Not too big or not too small. Biase2 jelah. Apa yang penting, keselesaan. Aku suka gilak sebab dalam bilik tu aku sorang je. Tapi aku selalu gakla keluar dok kacau pegawai-pegawai lain kat luar.hehehe kalau tak mengacau, memang tak sah.

Okay, nape nak cerita pasal 'office sweet office'??bunyi cam buruk bebenor kan?tapi ade aku kesah??muahahahaha

Aku hias bilik office aku cam aku punyalah!semua pink!erk?xdela semua...segelintir jelaa...cm PC, printer, keyboard xleh la nak pinkkan...cm benda-benda kecil tu jela aku pink kan. hehehe

Tujuan aku pinkkan benda-benda tu sebab aku suka. Aku suka office aku kelihatan comel. Lalalala.... Aku tengok bilik2 SU lain takdela over cam aku. Aku je over sket.hehehe tapi ade aku kesah??hahahaha apa yang penting, aku rasa selesa sangat, sebab persekitaran bilik aku tak bersepah. Kalau bersepah, nanti aku pening, pastu aku kelam kabut, pastu kerja pon tak betol.
Okay ni pic persekitaran office aku ;)


Da cam pejabat guru tadika daaaa

Original box adalah dari penutup A4 paper tapi aku sanggup pinkkan die gak!hahaha


Ni pon aku pinkkan!


Collection dari pemberian orang :)

Pink sana, pink sini tapi ade aku kesah???muahahahaha

Kalau boleh,bilik ni pon aku nak pinkkan!tapi aku takde hak ke atas itu..huhu

Mereka yang diluar itulah yang suka aku kacau...hahahaha

Meneruskan Perjuangan

TADAAAA~


Takyah nk tadaaa2 sangat... Guess what?? Aku dapat sambung belajar tuk degree! Yepeee~ ye, memang aku suka and bapak excited!sebab ni antara impian dalam hidup aku. Alhamdulillah!

Aku dapat tawaran proceed degree dari Universiti Utara Malaysia (UUM). Wahhh...jauhnya!!kat Sintok, Kedah?? No laahhhh...dekat KL je...kg. pandan, cheras. Nak tau sebab apa dekat??sebab aku amik Pengajian Jarak Jauh (PJJ), which is kelas hari sabtu dan ahad je.

Daftarnya pada 21 Julai dan kelas start 23 dan 24 Julai. Yuran die agak mahal laaa..around RM2378 tapi bab belajar, takpela kan??sebab it's for my own good gak. Ouh, bukan aku sorang je dapat, member poli a.k.a DSK pon dapat gak, name die Fasha Mokhtar. Dia ni la yang dok suggest kt aku pasal UUM ni. Thanks Fasha!

Aku kalau ade member, takde la boring sangat. Aku ni mesti nk ade geng, at least ade sorang member pon jadi laa..sebab apa-apa nanti senang nak discuss. Plus Fasha ni gila-gila je sama je cam aku tapi aku lagi gila laa...tu yang senang nak ngam tu...hehehe

Bab waktu belajar pulak, aku tengok sebulan dua kali kelas (sabtu dan ahad). Okelaaa... Tempoh pengajian lak 4 tahun. Masih lagi dalam plan hidup aku, okay. Subjek aku pulak, aku tengok ade yang nampak senang, ade yang nampak tough tapi adat belajar kan??standardlah...waktu kelas lak, so far aku tengok takde lagi kelas sampai malam, paling lewat pon sampai 6.30.

Malas nak cakap panjang2, aku harap aku dapat menempuhi fasa baru..ceh..cakap macam fasa rumah tangga jek....hehe taklaa..tapi dunia belajar laa..nak dekat setahun gak laa aku tinggalkan alam belajar ni. Harap2 otak aku masih lagi aktif dan tak tepu. Doakan semuanya berjalan dengan lancar hinggalah kami berdua grad dan memegang segulung ijazah!yeah!

Friday, 10 June 2011

Kaya Tanggungjawab atau Kaya Duit???

Kali ni entry aku lain sikit. Ia berkaitan hal-hal lelaki. Siapa tak nak bf yg kaya??kacak??bergaya??kan?kan? Certain people say, life is not fairytale. Kehidupan adalah realiti yang kita perlu tempuhi, sama ada suka atau tak suka. Ia da tertulis sejak azali lagi. Tapi yang membuat pilihan, adalah kita. Takdir dan Jodoh, semuanya di tangan Allah.

Kenapa entry aku pasal kaya tanggungjawab atau kaya duit??okay,kalau koranglaaa..(kalau ada yg baca) kalau salah satu option tu, mana korang pilih? Okay here it is,

Kaya tanggungjawab which he know he's responsibilities. Dia pandai mengawal satu keadaan terutama dalam keluarga dia. Which he can be a goooood leader. Contohnya, dia tau pergi ke pasar borong, beli ikan, sayur tanpa pengawasan dari pihak perempuan atau dia pandai mengajar atau mendidik adik-adik dia (kalau sidia ada adiklaaa) dan dia sangat diperlukan apabila big family dia memerlukan, senang cerita orang kuatlaaa...or ringan tangan. Dari segi perhubungan cinta, dia sangat konsisten memberikan perhatian yang secukupnya walaupun dia mempunyai komitmen bersama family.

Kalau kawin dengan orang macam ni,untung wooo...sebab tau hal-hal dapur...tak perlu nk disuruh.hehehe Pasal didikan tak payah cerita la kan...for sure lebih bagus dari kita errr maksud 'aku' je..sebab aku ni manja sangat-sangat.

Kaya duit?? Seperti kita tau, kaya duit, of courselah banyak duit kan?? Tapi aku tak cakap semua orang kaya tak bertanggungjawab. Ramai juga yang bertanggungjawab tapi bagi aku tu adalah bonus kalau korang dapat guy macam ni, kerana sidia ada kedua-dua kriteria di atas.

Tapi....tu laa...kehidupan bukan seperti yang selalu kita mahukan. Kalau ada kelebihan mesti ada satu kekurangan. Kebanyakkan 'guy' yang kaya ni, bagi aku manja. Terlalu manja dengan wang dan memanjakan pasangannya dengan wang. Pada mula memanglah seronok, kita dapat apa yang diinginkan. Tapi...aku tak terkejut kalau dia boleh ada pasangan lain, kerana ia mampu memberi apa saja kepada pasangan dia.

Aku pernah dengar kes dimana, si gf tidak puas hati dengan bf dia sebab bf dia curang, lepas tu bergaduh, at last bf dia memberikan duit bagi memujuk gf dia. Sangat sakit hati kan??Tak semua benda boleh dibeli dengan duit. Perhatian tidak boleh diberikan dengan duit, begitu juga kesetiaan. Tapi kalau cinta??banyak da sekarang cinta sebab duit. Tu aku tak nak komenlah. Sendiri punya pilihankan.

Bila aku fikirkan balik, baik aku dapat seseorang yang mampu menanggung aku, itu da mencukupi dan paling penting, aku nk dia kaya dengan tanggungjawab. Aku tak cakap duit tu tak penting, hidup kalau pakai cinta je pon tak kenyang gak. Kedua-dua tu penting, tapi cukupklah kalau ia bersederhana.Kalau kaya sangat dengan duit, susah la pulak nak jaga. Kita berdoa kepada Allah agar dijodohkan kepada insan yang terbaik. Terima seadanya pasangan kita dan apa yang aku pelajari adalah 'stop comparing ur partner with others'. Apa yang kita ada sekarang adalah lebih baik daripada mereka yang lain atau sebelumnya.

Quotes yang memberangsangkan!



Comel je mereka yg bertanggungjawab ni =)


For those who rich money but poor of responsibility:-

Setuju!setuju sangat-sangat!


Harap-harap dijauhkan dari lelaki macam ni...takut nyah~